google it!

15.02.2010

Matlab ı tanıyalım

      Merhaba arkadaşlar,
 
   Mükemmel matematik ve fizik teorilerini birleştirip haberleşme bilim dalını ifade ederek benzetimlerini yapmadan önce kullanacağımız programlama dili Matlab a bir giriş yapalım. Matlab oldukça basit bir programlama dili olup öğrenmesi çok basittir. Haberleşme teorileri matematiksel modellere bağlı olduğundan öncelikle Matlab da matematiksel ve vektörel işlemlerin nasıl yapıldığı üzerinde duracağız. Şimdi Matlab a bir giriş yapalım;

  1.  Matlab programını açtıktan sonra üstte toolbar dan File ı seçiyoruz ve açılan menuden New e gelip M-File a tıklıyoruz. açılan sayfa kodlarımızı yazıp derleyeceğimiz sayfadır. Diğer programlama dillerinde de olduğu gibi bu editör e yazdığımız kodumuzu derleyebilmemiz için kaydetmemiz gerekir. Yanlız dikkat edilmesi gereken husus dosyaya vereceğimiz isimdeki ilk karakter bir "harf" olmalıdır. Ayrıca Matlab büyük-küçük harf duyarlıdır. Yani "t" ve "T" harfleri Matlab da farklı karakterlerdir.  Kaydettiğimiz dosyanın uzantısı ".m" şeklindedir. Örneğin "mfile01.m" gibi... Ayrıca kullanışlık açısından örneğin matris işlemleriyle ilgili bir kod yazıyorsak bu çalışmayı "matrices01.m" şeklinde kaydetmek daha uygundur.

  2. Yazdığımız kodu derlemek için yani makina kodlarına çevirip sonuçlarını görmek için, kodu yazdığımız M-File sayfasında üst kısımda "debug" a geliyoruz ve buradan "run" kısmına tıklıyoruz. Böylece kodumuz derlenmiş olacaktır. Sonuçları görmek için tekrar Matlab ın "command window" una geri gelebiliriz.

  3. Daha önce yazdığımız bir koda ulaşıp direkt derlemek istiyorsak gene command window a dosyayı kaydettiğimiz isimle ".m" eklemeden yazıp direkt olarak enter tuşuna basarsak kodu derletip sonuçlarına ulaşırız.

  4. Ayrıca Matlab da üstte ki toolbar dan "desktop"  seçeneğinden "Workspace" i seçerek yazdığımız koddaki değişkenleri, dizileri ya da matris içeriklerini inceleyebiliriz. Command window a yazdığımız kodları temizleme için "clc" komutunu, workspace teki içeriği temizlemek için ise "clear all" komutunu kullanabiliriz. Matlab dan çıkmak istiyorsak "exit" veya "quit" komutunu gene command window a yazabiliriz. Matlab da yazdığımız kodların yanlarına açıklamalar yazmak istiyorsak, "%" sembolünü yazıp devamında açıklamamızı girebiliriz. Böylece derleyici açıklamayı kod olarak algılamaz, açıklama olarak algılar.

   5. Matlab da karmaşık sayıları kullanırken "i" veya "j" harflerini kullanırız. Örneğin 3-4*j ya da 3-4*i gibi.
   6. Bazı temel matematiksel ifadeleri örneklerle görelim;

    Değişken tanımlama:
              a=5;
              b=1/2;
    Skalerler üzerinde işlemler:
              1+6;
              a=6;
              b=8;
              c=a/b;
              d=a*c;
              e=7-3;
      Skaler için üs alma
          
   








       Skaler için karekök alma
 



Siz bunlara çalışın :), bir sonraki yazımda devam edeceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogu faydali buldunuz mu?

İzleyiciler